Сънна апнея – информация

Какво представлява опасното хъркане?

Опасното хъркане или обструктивната сънна апнея (ОСА) е едно от най-честите заболявания, за което може би дори не сте чували. Протича с многократно повтарящи се дихателни паузи по време на сън, редуващи се със силно хъркане. Обструктивната сънна апнея уврежда съня и здравето на около 10% от възрастното население.

Как възниква сънната апнея?

По време на сън се отпускат всички мускули, включително и тези в носоглътката, което често води до затруднено дишане. Хъркането е ясен сигнал за това. При някои хора отпускането на тези тъкани е толкова изразено, че те прилепват едни към други и блокират постъпването на въздух в белия дроб. Резултатът е дихателна пауза (обструктивна апнея) с различна продължителност – от 10 сек. до 1 минута и повече.


Блокиран дихателен път по време на обструктивна апнея.

За да се възстанови дишането, настъпва кратко и неосъзнато събуждане. Спящият прави няколко мощни вдишвания, придружени със силно изхъркване. Следва ново заспиване, нова дихателна пауза – тишина, ново кратко събуждане – изхъркване. В рамките на една нощ това се повтаря стотици пъти.

Защо е опасна сънната апнея?

Спирането на дишането поставя организма в условията на кислороден глад и повишен стрес. От това страдат всички органи и системи – на първо място сърдечно-съдовата, нервната и ендокринната. Повишеният брой събуждания от своя страна водят до непълноценен сън с прекомерна дневна сънливост, намалена работоспособност, нарушения в паметта, вниманието, концентрацията и т.н.

Катастрофите на пътя поради заспиване зад воляна са един от сериозните рискове на нелекуваната сънна апнея.

Какво да направя, ако подозирам, че имам сънна апнея?

Потърсете специалист по съня!

Първата стъпка към успешното лечение е правилната диагноза. Тя се поставя чрез полисомнографско изследване в лаборатория по съня или чрез полиграфско изследване в домашни условия.

Тенденцията в световен мащаб е да се набляга на амбулаторното изследване. Предимството е, че се провежда в домашна обстановка, не се ангажирате с продължителен болничен престой и цената е по-ниска. Неудобството е, че в редки случаи може да се наложи повторно изследване поради недостатъчно информативен запис.


Пациент подготвен за домашна диагностика на
сънна апнея с устройството
Somnocheck Micro Cardio /Weinmann.

Трябва ли да се лекувам, ако имам сънна апнея?

Обструктивната сънна апнея има прогресиращ ход. Веднъж започнала и нелекувана, тя бавно и сигурно ще Ви причини сериозни здравословни проблеми – високо кръвно налягане, аритмия, сърдечна недостатъчност, инфаркт, инсулт, захарен диабет тип 2. Чести са катастрофите на пътя поради заспиване зад волана.

Рисковете от нелекуваната сънна апнея са големи. Ето защо трябва своевременно да решите този проблем. “Всяко нещо, оставено само на себе си върви от зле към по-зле” (закон на Мърфи).

Ще се излекувам ли, ако се оперирам?

Отговорът е не. За момента оперативните методи имат крайно незадоволителен
резултат, особено при по-тежките степени на заболяването. Заедно с това,
всяка операция носи известен риск за пациента, който в случая не е оправдан.

Ще изчезне ли сънната апнея, ако отслабна?

Отслабването ще доведе до отчетливо подобрение в състоянието Ви. Почти сигурно е обаче, че до момента сте правили много безуспешни опити да свалите килограми. Това е така, защото дихателните паузи и съпътстващия кислороден недостиг променят метаболизма и отслабването става почти невъзможно. Наблюдава се дори обратното – наддаване на килограми.

Добрата новина е, че след започване на СРАР терапия, Вие ще отслабнете с няколко килограма още първия месец. Ако към това добавите повече двигателна активност и регулиран хранителен режим, резултатът ще бъде впечатляващ.

Какво е лечението за обструктивната сънна апнея?

За щастие медицината разполага с изключително ефективно и безопасно средство за терапия на сънната апнея. Тя се осъществява чрез индивидуални СРАР апарати за дишане, които чрез система от шлаух и дихателна маска подават на спящия пациент въздух под повишено налягане. Натискът, който упражнява въздушната струя в горните дихателни пътища ги държи постоянно отворени и не позволява блокирането им от отпуснатите меки тъкани.

Кога да очаквам подобрение?

Благоприятните ефекти са незабавни. Още първата нощ изчезват хъркането, паузите в дишането и нощното уриниране. На следващия ден се чувствате свежи и бодри, с подобрен тонус и настроение.След около месец може да очаквате отслабване на килограми (понякога драстично), нормализиране на кръвното налягане, засилване на потентността (при мъжете), повишаване на качеството на живот и елиминиране на рисковете за Вашето здраве.