08.08.2020

Пет месеца след началото на пандемията от коронавирус вече се говори за втора вълна. Реално ли е това, познаваме ли повече този КОВИД-19, накъде вървят изследванията, ще има ли скоро ваксина - все въпроси, които вълнуват хората по целия свят. Защо е толкова голяма бъркотията и има ли шанс да получим имунитет - за това разговаряме с доайена на кардиолозите у нас проф. Младен Григоров.

- Световната здравна организация, както и много специалисти у нас и по света предупреждават, че се приближаваме към втора вълна на коронавируса. Как се правят такива изводи, професор Григоров?

- Вероятно много от нещата, които ще кажа, могат да не се случат или да не са верни - все пак ще си купя индулгенция предварително като кажа, че нито съм епидемиолог, нито съм вирусолог, нито дори инфекционист. Най-важното е, че бъркотията в целия свят в медицината по отношение на този вирус е пълна. Да започнем от първото - какъв е този вирус: дали е получен по естествен път или си е чисто биологично оръжие.

- Според вас какво е?

- Няма какво да се лъжем - за мен това си е чисто биологично оръжие, макар в началото да не вярвах въобще на тази теория. Но да наредим фактите. Въпросните прилепи от не знам си кой пазар - в Ухан или в Индонезия, се ядат от хиляда години, но такова чудо не е имало до сега. Икономическите последици са много по-тежки - за сега все още, отколкото тези в здравеопазването. Изключвам няколко страни, в които смъртността е доста висока. Следващото е, че все още нищо не е ясно по патофизиологията, която е основата на медицината. Ясно е само, че се засягат белите дробове и обикновено смъртните случаи идват оттам. В началото ставаше дума за алвеоло-капилярен блок при така наречените интерстициални пневмонии. После това се прехвърли на масивни двустранни пневмонии, после стана дума, че капилярите, които вървят около алвеолите се задръстват с тромби и т. н. Появиха се заболели дори със сърдечни усложнения, макар и редки. Обърка се симптоматиката - в началото беше температура, пневмония и катарални явления, т. е. кашлица и другите при обикновения грип. След това се появи гръдна болка... Ето как бъркотията е пълна. Същото се отнася до голяма степен и за лечението. Не по-малка е бъркотията по отношение на предвиждания така наречен стаден имунитет. Оказа се, че след три месеца може да те повтори. Тогава за какъв стаден имунитет говорим? И нищо доказано за сега няма.

- Значи от от всичките тези бъркотии вие правите извод, че това е биологично оръжие, така ли?

- Биологичните оръжия осъществяват и чрез тях се водят така наречените безкръвни войни, които са изключително удобни при икономически войни. В момента икономическата война между Китай и САЩ е наяве пред целия свят. Това не ви ли говори нещо? Но не искам да говоря, че после могат да ми искат обяснение от някое посолство. Един наш професор специалист в тази насока каза, че още през 80-те години в Китай е изпуснат вирус. Дали нарочно - дали случайно, но не се знае как и къде се е въртял. Не съм любител на конспиративните теории, но пак повтарям: не мога да вярвам, че яденето на някакви прилепи са причината за това чудо, което ни сполетя. Заради тежките икономически последици, до които доведе и направо цапардоса най-развитите държави - най-много САЩ, както и Бразилия, Индия и Русия, които пък са част от БРИКС. Плюс ЕС - Италия и Испания, заедно с Англия.

- За съжаление, ваши авторитетни колеги предвидиха, че през лятото категорично вирусът щял да изчезне, обаче реалността е друга...

Цялото интервю можете да прочетете на следния линк.