06.03.2020

Проф. Огнян Георгиев и Д-р Румен Тихолов са съавтори на една от най-престижните световни научни публикации в областта на медицината на съня за 2020 г. Статията е посветена на ефектите на новия медикамент Питолизант за повлияване на дневната сънливост при пациенти със сънна апнея, отказали ползването на СРАР апарат. Публикувацията е в списанието American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

 Проф. Георгиев е началник на клиниката по пропедевтика на вътрешните болести към УМБАЛ "Александровска". Специалист е по вътрешна медицина, пневмология и фтизиатрия. Научните интереси на проф. Георгиев са в сферата на сънната апнея, възпалителни нарушения при ХОББ, инсулинова резистентност. Автор е на над 120 публикации в български и чуждестранни списания. Основател е на фондация "Наука и Здраве".

 

 

 

Д-р Румен Тихолов е създател на една от първите и все още най-добре оборудвани лаборатории по медицина на съня в страната, базирана в Козлодуй. Специалист е по вътрешна медицина, пневмология и фтизиатрия. От 2014 г. е сертифициран за "Експерт по медицина на съня" от европейското дружество за изследване на съня.