16.12.2018

Разказва доц. д-р Марио Милков, представител на Медицински Университет Варна и председател на Българското дружество по ОСА - участник в тазгодишното издание на „Избери, за да помогнеш“ с проекта „Остани буден на пътя“

 

Смъртните случаи на пътя са тема, която засяга всеки от нас, но все още ни е трудно да се преборим с причините. Оказва се, че много често фаталните пътни катастрофи са следствие на заболяването сънна апнея, което води до състояние на „дремливост“ при шофьорите.

Обструктивната сънна апнея е напълно коригируемо заболяване, но за да се диагностицира, е необходимо извършването на профилактичен скрининг. В България все още няма закон, който да задължава водачите на МПС да преминават този тип преглед. Българското Дружество по Обструктивна Сънна Апнея обаче иска да промени това. Техният проект „Остани буден на пътя“ е част от тазгодишното издание на дарителската програма „Избери, за да помогнеш“, като целта му е да популяризира значимостта на заболяването и извърши безплатни профилактични прегледи в градовете Варна, Велико Търново, Шумен и Сливен (около 1000 активни водача на МПС). Провеждането на скрининга ще бъде поетапно през месец март със съдействието на филиалите на МУ-Варна, ДАИ и съответните общини.

Защо е важно диагностицирането на заболяването и до какви усложнения може да доведе разказва доц. д-р Марио Милков, представител на Медицински Университет Варна и председател на Българското дружество по ОСА.

Какво е сънна апнея на обикновен език?

Сънната апнея е заболяване, което води до дихателни нарушения по време на сън. Характеризира се с многократно повтарящи се паузи в дишането поради колапс на горните дихателни пътища. Паузите са с продължителност до 10 секунди и са с честота от около 5 в рамките на час. Сънната апнея е системно заболяване с прогресиращ ход и социално значими последствия.

Как да различим усещането за умора от сънната апнея?

При пациенти с обструктивна сънна апнея умората обикновено настъпва сутрин към 10-11 часа. Те губят желание и мотивация за работа. В по-тежките случаи заспиват на светофар, докато шофират или на бюрото си в офиса. Налице са също отпадналост и главоболие през деня – симптоми, които много хора бъркат с обикновена умора. Други симптоми, които се наблюдават, са силно и смущаващо околните хъркане, дихателни паузи, неспокоен сън, обилно потене, често уриниране, сухота в устата, дрезгав глас. Добре е да знаем, че затлъстяването и природо-несъобразният начин на живот и хранене са в основата на отключване на болестта.

Колко души са засегнати от заболяването?

В България заболяването засяга 20-30% от възрастното население. В много от случаите те не се хранят правилно и допускат наднормено тегло. Практиката ни показва, че сънната апнея се среща и при млади хора, които нямат съпътстващи болести.

Защо е важно да не подценяваме заболяването?

Обструктивна сънна апнея засяга определени професионални групи. Това е заболяване от световен мащаб и е свързано с безопасността на всеки от нас. Преди година Медицински Университет Варна и Българското дружество по ОСА и хъркане започнаха инициатива, в рамките на която всички водачи на МПС от градски транспорт във Варна бяха раздадени справочници, анкетите бяха обработени и рисковите шофьори бяха изследвани. Изключително важно е заболяването да бъде диагностицирано и лекувано, защото влошава качеството на живот на болните и води до редица усложнения: хипертония, сърдечна недостатъчност, коронарна болест, инфаркт, ритъмни нарушения, захарен диабет тип 2 и други.

Материалът е взет от сайта на Райфайзен Банк със съгласието на доц. Д-р Марио Милков.